טיפים לגידול והתפתחות נכונה של ילדים מאושרים, בעלי מוטיבציה ושמאמינים בעצמם:
1) עידוד לעצמאות – כשאנחנו עושים בשביל הילד שלנו דברים שהוא יכול לעשות לבד (כי אין לנו זמן/סובלנות...) אנחנו מעבירים לו מסר שאנו לא סומכים עליו, שהוא לא יכול לבד. ילד מבין את העולם בעיקר דרך ההורים שלו. ילד שאין לו הזדמנויות להתנסות, הוא ילד שיתקשה לפתח מוטיבציה פנימית. אז המסר הראשון הוא "לשחרר", לתת לילד להיות עצמאי בהתאם ליכולותיו, הראו לו שאתם סומכים עליו ותנו לו את המרחב לטעות, לתקן ולהצליח. רק ילד שמעז לנסות, טועה ומנסה שוב – הוא ילד שלמד וספג חוויה מעצימה שתיתן לו יותר מוטיבציה להתנסות שוב.
2) לפרגן - על התנהגות טובה והצלחות, אבל גם על ניסיון להתמודד, להשתתף ולא לוותר. מומלץ לפרגן למפרגן – ילדינו לומדים מחיקוי= דומה מושך דומה...
3) דוגמא אישית - ילד שמרגיש בעל ערך, שיש לו בטחון עצמי גופני ורגשי יהיה ילד אופטימי יותר. חשוב להקפיד להראות לו כל הזמן הדגמות של חשיבה חיובית, של הסתכלות על חצי הכוס המלאה - לא כביקורת אלא כתשאול: תשאלו את הילד באמצעות שאלות מנחות שיובילו אותו לתשובות אופטימיות שהוא מסיק מתוכו. יש לתרגל חשיבה כזו כל הזמן. אל תגישו לו את החשיבה הנכונה המוגמרת. כשהוא יצליח להגיע אליה בעצמו הוא יזדהה איתה הרבה יותר. ילד שחושב אופטימי הוא ילד שמאמין בעצמו ויש לו שפע מוטיבציה להנעה להנאה.
4) תקשורת פתוחה והצבת יעדים - דברו עם הילד על מה הוא היה רוצה להשיג, מה הוא מאחל לעצמו, איזה תלמיד הוא רוצה להיות, איזה ילד/חבר הוא רוצה להיות, מה חשוב לו בחיים... שמעו ממנו כיצד לדעתו ניתן להשיג את המטרות האלה וממש תעשו איתו "תכנון דרך" עם יעדי ביניים. התמידו ודבקו בתכנית, למדו יחד מטעויות בדרך, הקפידו להסתכל ולהראות לילד את ההישגים והדברים הטובים שלמד בדרך, הלמידה של חוכמה בדיאבד ותמכו בו ועל ההתמדה שלו בדרך ליעד.
5) שינה טובה הכרחית לתפקוד תקין, לבריאות לקשב וריכוז ולשמירה על המשקל! לפני השינה מומלץ "להוריד הילוך", קראו ספר, נשמו מספר נשימות עמוקות שתורמות להירגעות ולהירדמות. זהו זמן נהדר לחשוב ולשתף על דברים טובים שקרו במהלך היום ודברים להם אתם והילד מצפים למחר או בעתיד.
6) סדר יום קבוע ומוגדר מראש נותן לילדינו וגם לנו תחושת ביטחון, סדר ויציבות, בייחוד עם ה"מרתון של החיים" שבו אנחנו במאבק מתמיד מה להספיק קודם ומה לדחות. הכוונה לפעולות מוגדרות וזמנים קבועים מראש להתארגנות בבוקר, לאחר החזרה לביה"ס, להכנת שעורי הבית, להתארגנות לפני השינה ועוד...
7) גמישות מחשבתית זו יכולת שהיא מתנה למי שיש לו אותה וגם זו יכולת שניתן לפתח. גמישות מחשבתית מאפשרת לחשוב "מחוץ לקופסא", למצוא פתרונות יצירתיים, לעשות שינוי, לזרום, להתפתח, להקשיב לזולת (ולא רק לשמוע אותו), לדעות אחרות, לקבל את האחר, לקבל את העובדה שאנו שונים זה מזה. זכרו שלכל אחד נקודת ראות אחרת על סיטואציה ולכן כל אחד חווה את העולם קצת אחרת ויש לו סדרי עדיפויות שונים משלך. גם את המוח שלנו ניתן ללמד כיצד להיות יותר ויותר גמיש במקום מקובע. מוזמנים לקרוא איך הופכים להיות גמישים בחשיבה? http://www.goofbetnua.co.il/site/flash/flashDetail.asp?flash_id=1599850
הכי חשוב מהכל זה לזכור להינות מכל רגע!
זכרו: הזמן והשנים הראשונות והאינטנסיביות חולפים במהירות והחוויות עם ילדינו בשנים הראשונות מאוד משמעותיות לבניית אבני היסוד של הדימוי העצמי שלהם ושל ההסתכלות שלהם על העולם.
הורים יקרים - אתם מוזמנים לעצור לרגע, לקחת כמה נשימות עמוקות ולהסתכל על הדברים "מרחוק יותר" ממקום ששם את סדרי העדיפויות שלנו בחיים בפרופורציות הבאמת נכונות ומשם להתחיל לפעול ולתכנן ממקום של הבנה והוכרה על הזכות וההזדמנות להיות הורים ולגדל את הילדים ממקום של אהבה.